Мъжете и жените в Европа са изложени на абсолютно еднакъв

...
 Мъжете и жените в Европа са изложени на абсолютно еднакъв
Коментари Харесай

Има домашно насилие и срещу мъже, но ги е страх да си признаят

 

Мъжете и дамите в Европа са изложени на безусловно идентичен риск от домашно принуждение, сочат данни от 2023 година Компилацията от общо 15 научни изследвания са извършени в 19 страни в Европа, като опонират на Истанбулската спогодба, която не взима под внимание насилието жена против мъж.

Повод да се заровим в статистиката е жестокото ликвидиране на мъж в София . Пейо Пеев беше открит в опърлен автомобил наоколо до София. За престъпното действие са упрекнати жена му и тъща му, като се счита, че в основата на убийството е спор за децата.

На мъжете им се постанова да водят безусловно войни за някаква връзка с децата, разяснява Йорданка Бекирска

По-късно онлайн се появиха разкази, че Пеев е бил систематична жертва на домашно принуждение и тормоз от страна на двете дами.

Велико Минков сподели, че Габриела Славова-Пеева е заплашвала както него, по този начин и починалия си брачен партньор

Проучванията са извършени в Белгия, България, Кипър, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария и Англия.

Данните сочат, че 15,2% от мъжете и 14,8% от дамите подават сигнали, че са станали жертва на домашно принуждение през последната година. Анкетите са извършени измежду подрастващи, студенти и възрастни.

На този декор, българите са на мнение, че домашното принуждение над мъже не е публикувано у нас . Това сочат данни на Евробарометър от 2016 година

Според проучването 37% от българите считат, че насилието над мъже изобщо не е публикувано у нас, а 38% означават, че не е доста публикувано.

17% пък не знаят каква е обстановката.

Едва 7% от хората считат, че насилието против мъже е относително необятно публикувано, а тези, които са безапелационни са към 1%.

На европейско равнище разбиранията са малко по-различни. 49% % считат, че насилието над мъже не е доста публикувано, само че има едни 24%, които го одобряват за относително необятно публикувано. 6% пък показват, че е необятно публикувано.

В столицата 42-годишен влачил за косата и ритал в краката обичаната си

На въпрос дали домашното принуждение над мъже би трябвало постоянно да бъде наказвано от закона 69% от българите се съгласяват с това изказване.

Данни от уеб страницата HelpGuide.org сочат, че една на всеки три жертви на домашно принуждение е мъж , само че множеството се тормозят да рапортуват за случаите, тъй като ги е позор или няма да им повярват.

Въпреки съществуването на сходно проучване от Евробарометър прави усещане, че въпросите, които са съответно ориентирани за жертви на домашни принуждение от мъжки пол, са едвам два .

От DAVIA – интернационалният алианс против домашното принуждение и тормоз, означават, че в Истанбулската спогодба, чиято цел е да пази от принуждение, фразата „ принуждение над дами “ е упомената 56 пъти, до момента в който „ принуждение над мъже “ не се загатва нито един път.

Има 285 лечебни заведения със особено поделение, в които може да бъде публикуван документ за контузиите, който по-късно да има тежест в съда.

Подават ли българските мъже сигнали за принуждение?

С този въпрос се обърнахме към Фондация Асоциация „ Анимус “.

За последната година на горещата телефонна линия на асоциацията са подадени 1832 позвънявания. От тях 208 са от мъже, като измежду тях потърпевшите са 99.

От тези 99 потърпевшите при домашно принуждение в партньорски връзки са 53 души.

Попитахме и вас

Преди дни на Facebook страницата на btvnovinite.bg публикувахме анкета с въпрос „ Разпространено ли е домашното принуждение над мъже у нас? “.

104 души са отбелязали, че е публикувано, до момента в който 98 са на противоположното мнение. 16 споделят, че не знаят. Но тук забавни са мненията. Макар да има такива, които са по тематиката и осъждат домашното принуждение без значение от пола, множеството са осмиващи и иронизиращи, което демонстрира отношението на обществото към този проблем.

„ Ако беше публикувано, в този момент България щеше да е Швейцария. Много сме им отпуснали края. Мъж първо го светкаш зад врата, постоянно има за какво “, споделя една потребителка.

„ Последно дамата ме наби през вчерашния ден, сега съм при стоматолога и мислим какво да вършим “, написа различен.

„ Щях да кажа, но жена ми ми следи Фейсбука “, написа трети в същия дух.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР